Son Güncelleme Mart 31st, 2016 6:17 PM
Ara 01, 2014 ihacioglu Tekno Çözüm 1
Merhaba arkadaşlar, bu yazımda güvenlik kamerası seçerken neye dikkat etmemiz gerektiğini, güvenlik kamera sistemlerinde kullanılan bazı terimlerin ne anlama geldiğini sizlere açıklamaya çalışacağım.
Evimizin, işyerimizin yada korunaklı olmasını istediğimiz yerleri gelişen güvenlik kamera ve sistemleri ile yapmamız mümkün. Burada kullanılacak kameranın iç yada dış mekan oluşu, gece yada gündüz izleme imkanın oluşu, coğrafi duruma göre kamera kalitesinin seçimi gibi faktörler önemlidir. Şimdi sizlere bu terimlerden bazılarını açıklamaya çalışayım.
1- CCD Sensör nedir? Ne işe yarar?
CCD (Charge Coupled Device) Sensörlü kameralar ortamda bulunan ışı toplayarak (absorbe) elektriksel video sinyaline dönüştüren devre elemanlarıdır. 1/4′, 1/3′, 1/2′ debu değerleri vardır ve bu değerler köşeden köşeye uzaklığı belirtir. Günümüzde en çok 1/4′ ve 1/3′ değerlerindeki CCD sensörlü kameralar kullanılır. Bunların içinde en yaygın olanı da 1/3′ olanıdır. CCD Sensörünün büyük olması resim alanının genişmesini sağlar, daha fazla ışık absorbe ettiği için daha karanlık bölgelerde daha iyi görüntü elde etmemizi sağlar.
Burada bir de CMOS (Complimentary Metal Oxide Semiconductor) sensörlü kameralar vardır. Kalite ve fiyat olarak CMOS sensörlü kameralar CCD sensörlü kameralara göre daha düşüktür.
2- TVLine değeri ne anlama geliyor?
Güvenlik kameralarında TVLine değerinin en basit açıklaması kameranın görüntü çözünürlüğüdür. Günümüzde satılan kameraların 480TVLine değerinin altında pek yoktur ve tercih edilmez. Gelişen teknoloji ile güvenlik kameraların TVLine çözünürlük değerleri hızlı bir şekilde gelişmekte. Burada güvenlik kamerası alacak tüketicilerin dikkat etmeleri gereken en önemli husus piyasada bolca bulunan sahte TVline değerine sahip kameraların bulunduğu ve bunları alırken dikkatli olmaları gerektiğidir.
Burada 480TvLine altındaki kameralar düşük çözünürlükteki kameralar olarak adlandırılır. 480TVLine ile 600 Tvline arasında olan kameralar iyi ve 600 Tvline üstünde olaan kameralar ise yüksek çözünürlüklü kameralar olarak sınıflandırılmaktadır.
3- Kameraların Renkli ve Siyah-Beyaz Olma Durumları
Piyasada bulunan ve satılan kameraların neredeyse tamamı gündüz renkli görüntü verir. Gece ve ışıksız ortamlarda siyah-beyaz görüntü verirler.
4- Güvenlik Kameralarında Görüş Açısı Nedir?
Güvenlik kameralarının görüş açısı üzerindeki lensle doğru orantılıdır. Yani 1/3′ CCD sensöre sahip kemeraların verdiği görüntü 1/4′ CCD sensöre sahip kameraların verdiği görüntüden daha geniştir. Bazen güvenlik kemerasının konumlandırdığı noktaya göre çok uzaktaki bir noktayı görüntülemektedir. Fakat buradaki görüntü netliği her zaman çok iyi değildir. Uzaktaki bir nokdayı net görmek istendiği durumlarda dar açılı sensör kullanan bir kamera tercih etmeli, daha yakını ve daha geniş açı görmek istediğimizde de geniş açılı bir sensör kullanan kamera tercih edilmelidir. Kameraların dormal görüş mesafesi 30m’dir ve daha uzun mesafelerde görüntü alımlarında türlü sıkıntılar yaşanmaktadır.
5- Kameralarda bulunan gece görüş özelliği nedir?
Güvenlik kameralarında gece görüşü kızıl ötesi ışınlar ile sağlanmaktadır. Bu iş güvenlik kameralarında Led ışıklar ile sağlandığı için bu sisteme IR Led denmektedir. Kızıl ötesi ledlerin kalitesi nekadar iyi ise gece görüş kalitesi de o kadar iyidir. Günümüzde IR Led’lerin yanı sıra Array Led Adı altında yeni bir aydınlatma teknolojisi de kullanılmaktadır.
6- Güvenlik kameralarında çipseti seçimi.
Güvenlik kameralarda genel olarak SONY ve Sharp çipsetleri kullanılmaktadır. Bunların içlerinde en çok kullanılan ve tercih edilen çipset markası SONY‘dir. SONY’nin geliştirdiği geliştirdiği en son çipset modeli ise Effio‘dur.
7- BLC Özelliği nedir?
BLC kısaltmasını uzun adı ‘Blacklight Compensation‘ olarak açıklanmaktadır ve kısaca arka ışığın bastırma teknolojisi olarak da tanımlayabiliriz. Şöyle ki, bir odaya konuşlandırılan kameranın kapıya bakan bölümünde gün ışığını arkasına almış bir kişinin yüzü BLC teknolojisi olmayan bir kamerada simsiyah görünür çünkü kamera görüntüyü dengeleyemez. BLC teknolojisi devrede olduğunda örnek verdiğimiz senaryodaki kişinin yüzü düzgün bir şekilde seçilebilir hale gelecektir.
8- AGC Özelliği nedir?
Automatic Gain Control açılımının kısa adı olan AGC, güvenlik kameralarında otomatik kazanç kontrolüdür. Güvenlik kamerasının video sinyal gücünün gerektiği zaman otomatik olarak düşürülüp gerektiği zaman yükseltilmesi işinin donanımsal olarak yapılmasıdır. Bu şekilde görüntü stabil hale getirilir ve görüntü sinyalinde kopmalar meydana gelmez.
9- AWB Özelliği nedir?
Auto White Balance açılımın kısa adı olan AWB, adından da anlaşılacağı üzere otomatik beyazlık dengesi anlamına gelir. Bu özellik güvenlik kamerasına algıladığı ışık miktarına göre renk ayarı yaptırır. Daha iyi görüntüler elde edebilmek için gözardı edilmemesi gereken bir özelliktir.
10- LUX Değeri ne işe yarar?
LUX değeri güvenlik kameralarında bu değer metrekare başına düşen ışık yoğunluğunu ifade eder. Görüntü algılayıcısının hassasiyeti büyük ölçüde bu değer bağlıdır. Güvenlik kamerasının kullanılmasının düşünüldüğü yere göre LUX değeri düşük bir kamera tercih edilmelidir.
11- 3D-NDR Nedir?
Güvenlik kameralarının düşük ışık seviyesinde sinyal/parazit dengesi oluşturarak sağlıklı görüntü elde etmeye yarayan teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde sistem %70 oranında daha uzun kayıt yapabilme özelliğine kavuşur.
12- WDR Özelliği nedir?
Işığın az veya yoğun olduğu durumlarda, ortalama bir aydınlık düzeyi belirleyerek kameranın net ve kaliteli görüntü almasını sağlar. WDR teknolojisi ayrıca kameranın, ışık yanısıması, kontrast bozukluğu ve kötü ışıklandırma koşullarından da etkilenmesini engeller.
13- Motion Detection Özelliği ne demektir?
Güvenlik kameralarında bu özellik ile görüntü alanı içerisinde isteğiniz doğrultusunda bölgeler belirleyebilir ve bu bölgeler içerisinde oluşabilecek hareketleri ekranda alarm olarak gözlemleyebilirsiniz.
14- Güvenlik kameralarında OSD Menü ne demektir?
Güvenlik kameralarında OSD Menü sayesinde kamera fonksiyonları ve görüntü ayarlarının DVR veya kamera üzerinden kontrol edilmesini ve ayarlanmasını sağlar.
Mar 31, 2016 0
Ara 04, 2014 0
Kas 26, 2014 0
Kas 21, 2014 0
Eki 09, 2014 9
Ara 02, 2014 16
Kas 15, 2014 0
Eki 09, 2014 0
Haz 03, 2015 0
Mar 31, 2016 0
Şub 09, 2016 0
Şub 08, 2016 0
Haz 03, 2015 0
May 06, 2015 0
May 06, 2015 0
Bay-t yazılımı 1990 yılında kurulumundan bu yana...May 05, 2015 0
Yerli piyasada birçok güvenlik ve alarm çözümleri...Ara 19, 2014 0
Daha önce de haberini duyduğumuz Microsoft’un...Ara 19, 2014 0
Japonya’da hidrojen ile çalışan ve Toyota...Ara 10, 2014 0
Dünyaca ünlü sabit disk üreticisi Seagate, Shingled...Mar 31, 2016 0
Öncelikle herkese merhaba. Bilindiği gibi windows 7 ve öncesi işletim sistemlerinde kullanıcının ekleyip de daha sonra unuttuğu kullanıcı şifresini değişik yöntem ve yazılımlar sayesinde sıfırlama (resetleme) işlemleri yapılıyordu. Bu şekilde bilgisayarımızdaki dosyalara...
One thought on “Güvenlik Kamerası Seçerken Neye Dikkat Etmeliyiz?”